no electrical power - Dutchmen Owners
Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×

Go Back   Dutchmen Owners > Dutchmen Technical | Towing, Maintenance and Repairs > Electrical, Batteries, Charging and Electronics
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-10-2021, 01:23 AM   #1
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: parksville
Posts: 33
New York
no electrical power

I have a Voltage 2016 3990, I was shocked to find no power at all, and the batteries dead, All breakers were on, all fuses on the panel were good. As soon as I changed out the dead batteries, everything started to work. The trailer was still plugged into 50 Amp service, when nothing was working. After the battery was replaced, I thought everything would be OK, but after 3 days, I found that battery dead, and again nothing was operating. It seems to me that possibly the charging system is not working, and even when everything is off, and I touch the positive cable to the battery, there is a spark indicating a draw, or short somewhere. Does anyone have any ideas ? Thanks
Barry
__________________

barrymerle is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2021, 11:47 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Wesley Chapel
Posts: 2,525
Florida
There is probably always going to be a “spark” due to the vampire draws so I would not use that as a reliable indicator. If you have a good voltmeter, the batteries should read slightly over 13 volts when charging and about 12 volts when they are not. But, saying that, there could be issues with your charging system or possibly there is no 110 service to some of the rv and possibly everything is attempting to run off the inverters.

Good luck figuring this one out.
__________________

franktafl is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2021, 08:17 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Beaver Dam
Posts: 654
Wisconsin
Check the voltages Frank suggested.

I sounds like the converter/charger is "off". What make and model charger do you have?
__________________
Paul Bristol
Dutchman Kodiak Cub KD176RD 2018
Nissan Pathfinder 2015
persistent is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2021, 10:35 PM   #4
Senior Member
 
dsol's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Calabasas
Posts: 580
California
Quote:
Originally Posted by persistent View Post
Check the voltages Frank suggested.

I sounds like the converter/charger is "off". What make and model charger do you have?

Agree with Persistent. I think your converter/charger is not working. Are you hearing the fan kick on when you are plugged in? DC converting from AC generates a ton of heat and the fan on the converter can usually be heard if it is quiet inside. It should be under the steps going to the bedroom.

I would assume there is a breaker or fuse on that too that you might check.
__________________
2018 Voltage 3305
dsol is offline   Reply With Quote
Reply

« Battery Cut Off | - »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Dutchmen RV or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT. The time now is 02:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2020 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.
×