Smell From Furnace - Dutchmen Owners

Go Back   Dutchmen Owners > Dutchmen Brand RVs > Travel Trailer
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-05-2012, 12:07 PM   #1
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
Smell From Furnace

My wife and I own a 2011 Classic 265BHS travel trailer. Our first trip took us to Yellowstone over the 4th of July. Because it gets cold in Yellowstone in the mornings, even in the summer, the first morning we were there, I turned on the furnace to warm the trailer. Almost immediately, I noticed a smell coming from the furnace vents. It smelled similar to what a new tire smells like. I assumed it was a normal "breakin" smell and ignored it. However, about five minutes later, my smoke detector went off. I turned off the furnace and aired the trailer out. After about a half hour, I turned it on again. Same results - the smoke alarm went off. I looked in the owner's manual, but there is nothing in there insofar as troubleshooting is concerned. I called the dealer and they said it was a normal smell and that it would clear up once I had used the furnace a couple of times.

This cannot be normal. Has anyone experienced something similar and if so, what did you do to correct it? Thanks!
__________________

rickcop44 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 01:39 PM   #2
Senior Member
 
Tanman's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 521
Mine smelled also although and the smoke detectors did go off also. A quick look in the manual states when first running the heater to open all the doors and windows to vent the smell. I suppose in your case it is normal. I had to take my batteries out of the smoke detectors for about an hour. All is normal now after running the heater for a couple days. I think yours is probably normal and the next time you will have no issues.
__________________

Tanman is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 01:49 PM   #3
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
I appreciate the thoughts, Tanman. Unfortunately, we are now in year two of our TT and the problem persists. I've written to the manufacturer of the furnace, but got no response. I've asked Dutchmen, but they just tell me to talk to the manufacturer of the furnace. Honestly, I'm afraid to even turn it on anymore.
rickcop44 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 01:52 PM   #4
Senior Member
 
Tanman's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 521
Sorry I misunderstood your post. I thought it was the first time firing up the furnace. Maybe just trash got in the burner unit that caused the problems. Just guessing of course. I hope you get it resolved before your next trip. good luck
Tanman is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Dutchmen RV or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT. The time now is 01:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2020 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.
×