V3005 Main AC Not Kicking On - Dutchmen Owners

Go Back   Dutchmen Owners > Dutchmen Brand RVs > Toy Hauler
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-15-2017, 02:31 AM   #1
New Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Covina
Posts: 8
California
V3005 Main AC Not Kicking On

I have a 2017 Voltage V3005, and the main AC will not kick on. The bedroom works fine. I tried resetting the fuse already. Has anyone else had this issue? The unit makes a clicking noise like it's getting power, but then nothing. I am going camping this weekend, and it's supposed to be pretty warm! Can anyone on here help me troubleshoot? The thermostat says Dometic, so I'm guessing that's the brand for both units...
__________________

__________________
2017 Voltage V3005
2012 Chevy 2500 CC 4x4 Z71 DMAX
sgaudreault is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2017, 08:12 PM   #2
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Syracuse
Posts: 14
Indiana
Did you check to make sure the main AC breaker is flipped ON and not kicked off?
__________________

DutchmenClassic04 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2017, 08:16 PM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Syracuse
Posts: 14
Indiana
Never mind....I see it says you checked the fuse. I assume that means the breaker. Is the thermostat picking up zone 1? Did you take down the shroud vent cover and check the brain to make sure the AC power connnector is plugged all the way into the brain?
DutchmenClassic04 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2017, 08:22 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Syracuse
Posts: 14
Indiana
Try to initialize the thermostat again? (Pressing zone & mode at the same time)

You can also run the diagnostic mode which is pressing fan, program, f/c at the same time.

01-03 should force fan on low, med, high
04 forces compressor on
I think 12 checks for 110v

Let me know if any error codes pop up. I could probably help. Sometimes the brains can go bad.
DutchmenClassic04 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2017, 01:56 AM   #5
New Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Covina
Posts: 8
California
Okay, so I pulled the shroud on the roof and found nothing wrong. Then I pulled the grill in the living room down. Sure enough, one of the male/female plugs was not fully made up. After fixing that, the unit fired right up! I NEVER get that lucky. Thank you for all of your suggestions. At least now I know how to run a diagnostic on the units!
__________________
2017 Voltage V3005
2012 Chevy 2500 CC 4x4 Z71 DMAX
sgaudreault is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2017, 10:18 AM   #6
Senior Member
 
CSCLARK's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Sanger
Posts: 345
Texas
Quote:
Originally Posted by DutchmenClassic04 View Post
Try to initialize the thermostat again? (Pressing zone & mode at the same time)

You can also run the diagnostic mode which is pressing fan, program, f/c at the same time.

01-03 should force fan on low, med, high
04 forces compressor on
I think 12 checks for 110v

Let me know if any error codes pop up. I could probably help. Sometimes the brains can go bad.


Can this not be a Sticky? Great info here. My middle A/C wasn't cooling, compressor not kicking in and I followed this just on a whim yesterday and poof initializing fixed it. Thanks DutchemneClassic, you saved the day.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Chris & Donna
2014 Voltage Epic 3990
2018 RAM 3500 Laramie Sport Crew Cab 6.7 Cummins, AISIN 4X4 DRW 4.10 Long Bed Dually
2004 Sportster 1200c, Cruzbike Silvio 2.1, Cannondale Trail 5, Rover!
CSCLARK is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2017, 12:25 PM   #7
Senior Member
 
thompwil's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lancaster
Posts: 263
Pennsylvania
Yep, same with mine from new, plug not in tight. Also the 4" j-box was not fastened to anything laying across the space above the filter blocking a third of the air flow. I quick fixed it with wire ties.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Slide2.jpg
Views:	52
Size:	45.4 KB
ID:	3932  
__________________

__________________

2015 Voltage 3305, Gone for Good !
2014 Ram 3500 dually, Aisin, Gone but not Forgotten.
2018 Winnebago Sunstar 32YE
thompwil is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Dutchmen RV or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT. The time now is 09:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.
×