"Dumb Man" Question - Dutchmen Owners

Go Back   Dutchmen Owners > Dutchmen Brand RVs > Toy Hauler
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-28-2015, 04:05 PM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Temecula
Posts: 11
California
"Dumb Man" Question

Or just plain lack of experience!

2015 Rubicon does not charge the batteries when plugged-in to shore power. Charges when attached to pull vehicle and running only. Converter bad?
__________________

machyoung is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2015, 05:52 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Helena, MT
Posts: 461
Montana
How are you determining that the battery is charging via the tow vehicle and not by the converter?

Sounds like the converter is a reasonable place to start trouble shooting. The converter could be unplugged, have it's power supply breaker switched off, or have blow fuses rather than having gone bad.

You could also have a bad connection between the converter and batteries, or at the battery terminals themselves, so the converter is essentially not seeing the battery. Once you plug into the tow vehicle, the battery voltage display will see and report the vehicle voltage while your camper battery is still not in the circuit (and not charging).

Get out a multimeter and check voltage at many locations. Your converter should be providing around 13.6V to the batteries depending on what model it is.
__________________

__________________
2012 Aspen Trail 2710BH | 280 watts of solar on the roof | 2x6V GC batteries | 100% LED lighting | 1500 & 300 watt PSW inverters | so far strictly boondocking
ewarnerusa is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2015, 06:33 PM   #3
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Temecula
Posts: 11
California
Thanks so much ewarnerusa. Just re-checked all of the fuses again and have found 2 blown 40 amp littlefuses. These are listed as the reverse polarity fuses. As soon as a did a temp bypass of the fuse, the converter came on (fan running)!!!! Sometimes it's the little things that you overlook! I'll replace the fuses and post the results. Thanks again, Robert
machyoung is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2015, 07:26 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Dalzell
Posts: 706
South Carolina
Sometime in the past, somebody had the battery in backwards. Remember, on Crossroads, the BLACK wire goes to battery positive, and the WHITE wire goes to negative/ground. Color coded sort of like house wiring, i.e. black is hot, white is neutral/ground.
MartyG is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2015, 07:32 PM   #5
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Temecula
Posts: 11
California
Replaced both 40 amp fuses. Picked up a couple of spares to carry in the trailer, and back to charging. Thanks for help guys. Will post if further issues.
machyoung is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Dutchmen RV or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT. The time now is 03:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.
×